Maksymalne bezpieczeństwo podczas codziennych prac daje każdemu człowiekowi uczucie komfortu, do którego dąży on zarówno na polu zawodowym jak i prywatnym.
Obecność urządzeń elektrycznych i gazowych w gastronomii, a także używanie otwartego płomienia, powoduje większe ryzyko zaprószenia
ognia niż w innych pomieszczeniach.
Pożar w kuchni jest trudny do opanowania. Powodem jego powstania może być między innymi:
• wadliwe sterowanie ogrzewania,
• przegrzane palniki,
• urządzenia bez nadzoru,
• pozostałości brudu.
Przykładowo olej (używany w każdej kuchni), który jest podgrzewany przez zewnętrzne źródło ciepła, osiąga temperaturę tak wysoką, że jest on wówczas w stanie sam się zapalić, bez konieczności udziału innego źródła ognia.
Wybuch pożaru niesie ze sobą zarówno straty materialne jaki i brak możliwości dalszej profesjonalnej obsługi klienta. Dlatego osoby zarządzające restauracją czy innym punktem gastronomicznym muszą podejmować odpowiednie kroki, by kuchnia była miejscem bezpiecznym dla pracowników jak i dla gości.
Firma GURECO wychodzi naprzeciw tym zagrożeniom oferując najlepsze na rynku światowym rozwiązania z zakresu ochrony przeciwpożarowej.
Systemy proponowane przez GURECO stosowane w gastronomii:
• gazowy (FM-200, NOVEC 1230),
• chemiczny.
Pojemność butli:
– 2L, 4L, 6L, 9L, 12L.
Zasada działania:
– automatyczne,
– ręczne.
Możliwe elementy wyposażenia systemów gaszenia kuchni (dobierane indywidualnie do konfiguracji chronionego obiektu):
• Butle ze środkiem (FM-200, NOVEC 1230) lub środkiem chemicznym.
• Sieć przesyłu środka gaśniczego.
• Dysze rozprowadzające.
• Przewód detekcyjny.
• Zawór uruchamiający.
• Centrala sterująca.
Zalety systemu proponowanego przez GURECO:
– właściwie zaprojektowane zawory i zbiorniki ciśnieniowe zawierające odpowiedni środek gaśniczy,
– automatyczne i ręczne uruchamianie,
– wykrywanie przewodem termoczułym, który ma nieograniczoną liczbę punktów detekcji,
– system może być całkowicie autonomiczny, nie potrzebuje wówczas żadnej zewnętrznej energii ani źródła zasilania,
– posiada elastyczne przewody detekcji umieszczone w określonych obszarach,
– materiał zastosowany do tworzenia rurociągu – stal nierdzewna, tworzywa polimerowe,
– brak zanieczyszczeń spowodowanych procesem gaszenia pożaru,
– możliwość bezpiecznego stosowania w pomieszczeniach, w których przebywają ludzie,
– krótki czas wyładowania,
– niskie koszty serwisu i konserwacji.
Koszty systemu gaszenia proponowanego przez GURECO – wycena systemu uzależniona jest głównie od kubatury chronionego obiektu, a także od konfiguracji i doboru elementów zastosowanych do wykonania instalacji.
PRZYKŁADOWE ROZWIĄZANIE: